Kılavuz çekme, bir deliğe ” kılavuz ” denilen keskin takım ile diş yuvası açma işlemine denir. Yani kılavuz kullanılarak yapılan ” diş açma ” işlemine ” kılavuz çekme ” işlemi denir.
Kılavuz kullanmadan, başka tip takımlar kullanarak bir deliğe diş yuvası açma işlemine ise ” diş açma ” işlemi denir. Yani bir deliğe, diğer tip kesici takımlarla diş yuvası açarsanız buna ” diş açma ” denir. Örneğin tornada bir deliğe, diş kalemiyle kademe kademe vida yuvası açma işlemine ” diş açma ” denir. CNC frezelerde bazı özel takımlar ile diş yuvası açma işlemlerine de ” diş açma ” denir.
Yuvarlak bir parçanın dış yüzeyine ” pafta ” takımı ile diş açma işlemine ise ” pafta çekme ” denir. Pafta çekme işlemi dendiğinde dış yüzeye diş açma işlemi olduğunu anlayabilirsiniz.
Kılavuz çekme yöntemi saymakla bitmez aslında. Aşağıda benim bugüne kadar gördüğüm ve bildiğim tüm yöntemleri sıralamaya çalıştım. Parçanın şekline göre, imal edilecek parçaların miktarına göre bu yöntemlerden doğru olanı seçmek gerekir. Bizim imalatını yaptığımız esnek kol mekanizmalı modellerimiz de bazı ürünlerin kılavuz çekme işlemleri için avantajlı olabilir. Sadece şu yöntem en iyisidir, diğer yöntemler iyi değildir diyemeyiz. Biz bu konuda tecrübemizle sizlere yol göstermeye çalışabiliriz ama yine de son kararı siz belirleyeceksiniz.
Kılavuz çekme kolu her yere hareket edebildiği için, motor bölümünü istediğimiz noktaya 3 eksende hareket ettirerek çok rahat bir şekilde taşımamızı sağlar. Motor, gidilen her pozisyonda dik konumdadır.
Kol mekanizmasını manuel olarak biz hareket ettiriyoruz. Otomatik olarak hareket eden modelimiz yok. Zaten burada amacımız çalışma masamızın üstüne sabitlediğimiz, kılavuz çekilecek parçayı herhangi bir pozisyonda bağlamak. Herhangi bir yerdeki deliğe doğru kol mekanizmasını hareket ettirmek daha kolaydır.
Bu Tork Ayarlı Kılavuz Tutucu Pensler sayesinde oluyor. 4 farklı durumda kılavuz kırmanızı önler bu sistem :
Kısaca maharet kılavuz çekme motorunda değil, bu özel pens tutuculardadır.
Böyle bir genelleme yapamayız. Küçük kılavuz ölçülerinde Pnömatik model kılavuz çekme makinaları daha iyidir.
Sebebi de şu : Küçük kılavuz ölçülerinde kılavuz çekme motoru hafif olduğu için, onu taşıyan kol da hafif yapılıyor.
Bu sayede hareket ettirilmesi rahat bir kol mekanizması oluşuyor. M2, M3, M4, M5, M6 kılavuzları FT-100 Pnömatik kılavuz çekme makinesi modelimizle çekmeniz daha rahattır diğer modellere göre.
Hidrolik kılavuz çekme makineleri ise daha büyük kılavuz ölçüleri için yapıldığından küçük çaplar için hantal kalmaktadır.
220 volt elektrikle çalıştığı için güç her zaman aynıdır. Oysa pnömatik kılavuz çekme makineleri düşük hava basınçlarında düşük güçte çalışırlar.
Elektrikli kılavuz çekme modelleri sessizdir. Pnömatik kılavuz çekme makinaları çok gürültülüdür.
Elektrikli kılavuz çekme makinası panelinde bir çok ayar yapma imkanınız var:
Tabanı mıknatısla yapışan, seyyar olarak hareket ettirilebilen, delik delme ve kılavuz çekme işlemi yapabilen matkaplara manyetik matkap denir.
Elektrik motorlu ve hava motorlu olmak üzere 2 tip motoru olan manyetik matkap vardır. % 99’u Elektriklidir. Elektrik motorlu olan modellerde plakaya yapışma tabanı elektromıknatıs, hava motorlu olan modellerde plakaya yapışma tabanı doğal mıknatıslıdır.
Elektrik enerjisi, hem matkap motoruna enerji verir, hem de elektromıknatısa enerji vererek plakaya yapışmasını sağlar. (Emniyetli delik delme için, elektromıknatıs devrede değilse, elektrik motoruna enerji gitmez.)
Bir firma tarafından delme motoru elektrikli, mıknatısı ise doğal mıknatıslı olan bir model de üretildi. Bu model ile yüksek yerlerde delik delerken, elektrik kesilmesi karşısında manyetik matkabın sadece motoru duruyor, yapıştığı yerde durmaya devam ediyor. Burada amaç : elektrik kesintisinden, sigorta atmasından, fişin yanlışlıkla çekilmesinden dolayı matkabın bulunduğu yerden düşmesini engellemek.
Bir de Kablosuz, şarj edilebilir manyetik matkaplar da piyasada satılmaya başlandı. Burada da amaç hem kablo çekme derdinden kurtulmak hem de elektrik olmayan bir yerde manyetik matkap ile delik delebilmek. Bir batarya ile yaklaşık 60 delik delebiliyorsunuz. Yanınızda yedek bir batarya da varsa 120 delik delebilirsiniz elektrik olmayan dağ başında bir yerde. Zaten bu ürünler en az 2 batarya ile satılıyor.
Basınçlı hava enerjisi, hava motorunu döndürerek delik delinmesini sağlar. Havalı manyetik matkaplarda taban doğal mıknatıstır. Mekanik bir kol sayesinde mıknatıs özelliği açılır veya kapanır.
Manyetik matkaplarla hem demir veya çelik gibi malzemelere, hem paslanmaz, hem alüminyum, hem de diğer metallere veya plastik gibi metal olmayan malzemelere de delik delme işlemi yapılabilir. Mıknatıslanma özelliği olan malzemelere manyetik matkap direkt yapışır. Diğer malzemelere ise vakumlu bir aparat vasıtasıyla yapışır. Aksesuarlar bölümünde bu aparatla ilgili bilgi bulabilirsiniz.
Seyyar hareket ettirilebilmesi ve kolayca yapışma özelliğinden dolayı, tezgah altına sığmayan çok büyük malzemelere delik delme işlemi için veya çelik konstrüksiyon işleri gibi, yerinde delik delmenin zorunlu olduğu yerlerde alternatifi yoktur. Ayrıca karot şeklinde olan manyetik matkap ucu kullanıldığı için büyük deliklerin delinmesi işlemi çok küçük motor güçlerinde bile mümkün olmaktadır.
Normal helis matkap uçları veya manyetik matkap uçları kullanılır.
Orta bölümü boş olan karot şeklinde olan freze şeklinde uclardır. Bu uçlarla sadece patlatılarak, açık delikler delinebilir. Kör delik ( kapalı delik ) delinemez. Kör delik ( kapalı delik ) delmek isterseniz helis matkap kullanmanız gerekir.
Bu uçların içinde merkezleme pimi kullanılır. Bu pim hem delinecek yerin merkezini bulmak için operatöre yardımcı olur, hem de delme sırasında, matkap ucunun içinde kalan atık parçanın matkap ucunun içinden daha rahat çıkartılmasına yardımcı olur. Delik delme sırasında delik boyunca matkap ilerledikçe, merkezleme pimi içeriye doğru geri gider. Merkezleme piminin arkasında sert bir yay vardır. Merkezleme pimi bu yaya doğru giderek yayı sıkıştırır. Delme işlemi bittiğinde, merkezleme pimi matkap ucunun içinde kalan parçaya arkasındaki yayın etkisiyle büyük bir kuvvet uygular ve bu parçanın otomatik olarak dışarı atılmasını ( fırlamasını ) sağlar.
Delme işlemi bitiminde, atık parça bazen büyük bir hızla çıktığından dikkatli olunması gereklidir. Hatta o bölgede birisi olmamalıdır. Atık parça bazen matkap ucunun içinde takılı kalabilir. Bu durumda atık parça bir tornavida ile hareket ettirilerek gevşetilmeye çalışılmalıdır. Bu durumda da yay etkisi ile parça hızla fırlayacağından dikkatli olmak gereklidir.
Evet. Merkezleme pimi konulmazsa, matkap ucunun içinde kalan parçayı çıkartmakta zorlanırsınız. Ayrıca boşa zaman harcamış olursunuz.
Evet. Eğer kesme sıvısı kullanmazsak matkap ucu çok ısınır, yanar veya kırılır.
Genelde piyasada bolca satılan bor yağı suyla karıştırılarak veya kesme yağları kullanılır. Ancak özel formüllü olarak satılan kesme yağları da performansı arttırmaktadır.
Evet kullanılır. Genelde de piyasada bor yağı kullanılır. 100 litre suya 3 litre bor yağı kullanarak karışım yapabilirsiniz. Yani karışım oranı % 3 yeterlidir. % 5 daha iyidir. Sadece doğrudan bor yağı kullanılmaz.
Evet. Ancak satın aldığınız manyetik matkap modeline helis matkap uçları takılabiliyorsa ve strok miktarı ( düşey hareket miktarı ) yeterliyse helis matkap uçları ile delik delebilirsiniz. Bazı manyetik matkap modelleri, sadece manyetik matkap ucu takılabilecek şekilde imal edilmiştir. Ancak eğer strok miktarı yeterliyse özel bir ara bağlantı parçası mandrene adapte edilerek, helis matkap kullanılabilir.
Arkası düz ve konik olan normal matkap uçları kullanılabilir.
Manyetik matkap ucları en küçük 12 mm çaptan başlar ve 130 mm çapa kadar birer mm aralıklarla tüm ölçülerde bulunur. ( 12, 13, 14, 15 … 128, 129, 130 )
Manyetik matkap uçları, 30 mm, 55 mm ve 75 mm ve 110 mm kalınlıklara kadar delik delebilecek 4 ayrı derinlik tipindedir. 30 mm tipler max. 30 mm kalınlığa kadar delik deler, 55 mm tipler max. 55 mm kalınlığa kadar delik deler, 75 mm tipler max. 75 mm kalınlığa kadar delik deler. 110 mm tipler max. 110 mm kalınlığa kadar delik deler .Sipariş sırasında çap ölçüsünü verirken, derinlik ölçüsünü de vermeyi unutmayınız. Örneğin ( çap 27, derinlik 30 mm ) şeklinde veya ( çap 37, derinik 55 mm ) şekilinde sipariş veriniz. Eğer ince bir parçayı delecekseniz, mesela 15 mm kalınlıkta plakalar delecekseniz 30 mm derinliğe kadar çalışan matkap ucu satın alınız. 15 mm kalınlık için gereksiz yere 55 mm kalınlığa kadar çalışan matkap almayınız .
Evet bilenir. Bileme için piyasada bileme işi yapanlar vardır. Ayrıca siz de bileme makinası satın alarak kendiniz de manyetik matkap uçlarını bileyebilirsiniz.
Manyetik matkap uçları yapıldığı malzemesine göre 2 ayrı tiptedir : HSS, TCT
Eğer manyetik matkabınızda yağ deposu varsa, kesme yağı oraya doldurulur. Kesme işlemi sırasında yağ deposunun vanası açılarak yağın otomatik olarak matkap ucuna ulaşması sağlanır. Ayrıca püskürtmeli yağ kullanarak da dışarıdan matkap ucuna doğru yağ püskürtülebilir. Bunlar da yoksa Türk usulü, kola şişesi veya 0,5 litrelik pet su şişesine kesme yağı doldurulur, kapak çiviyle veya tornavidayla delinir ve yağ matkap ucuna püskürtülür.
Evet… Matkap bileme makinalarında 2 değişik tipte bileme taşı kullanılır. Borazon veya CBN denilen taş kullanırsanız Hava Çeliği (İngilizcesi HSS) matkap uçlarını bileyebilirsiniz. Elmas (İngilizcesi Diamond) taş kullanırsanız Karbür (İngilizcesi Carbide) matkap uçlarını bileyebilirsiniz.
Evet… Freze bileme makinalarında 2 değişik tipte bileme taşı kullanılır. Borazon veya CBN denilen taş kullanırsanız Hava Çeliği (İngilizcesi HSS) freze uçlarını bileyebilirsiniz. Elmas (İngilizcesi Diamond) taş kullanırsanız Karbür (İngilizcesi Carbide) freze uçlarını bileyebilirsiniz.
Olur tabi… Bileme taşınız artık kullanılamaz hale gelmiştir. Geçmiş olsun. Yeni bir bileme taşı almanız gerekir.
Hassasiyette bir azalma hissediyorsanız, bir vakum sistemi takarak, normalde mümkün olandan çok daha uzun süre hassasiyetini korumasını sağlayabilirsiniz. Darex makineleri mümkün olan en dayanıklı malzemeden yapılmış olmasına rağmen, aşınması mümkündür. Önce makinenizi basınçlı hava kullanarak iyice temizleyin. Bu sorununuzu çözmezse başka seçenekleri araştırmak için Darex Türkiye müşteri hizmetlerine (Tepe Teknoloji Ticaret) başvurun.
Çünkü ürünler, farklı kullanım alanları düşünülerek tasarlanmıştır; makinelerin çalışmaları farklı hedeflere ulaşmak üzere farklı biçimlerdedir.
Mandren sıkma topuzunu, matkap ucunu mandrenden çıkaracak kadar gevşetin. Avuç içini kullanarak, çeneleri üst taraflarından hafifçe aşağıya doğru itin ve çeneler yuvalarında dibe oturana kadar itmeye devam edin. Şimdi çeneler ilerleyip matkap ucunu eşit olarak sıkacaktır. Mandren, kullanıma hazırdır. Her matkap ucu bilediğinizde bu adımları yinelemeniz gerekebilir.
Matkabı çıkarın ve mandren çenelerinin düzgün oturduğundan emin olmak için mandrenin içine bakın. Oturmamışlarsa mandren sıkma topuzunu, matkap ucunu mandrenden çıkaracak kadar gevşetin. Avuç içini kullanarak, çeneleri üst taraflarından hafifçe aşağıya doğru itin ve çeneler yuvalarında dibe oturana kadar itmeye devam edin. Şimdi çeneler ilerleyip matkap ucunu eşit olarak sıkacaktır. Mandren, kullanıma hazırdır. Her matkap ucu bilediğinizde bu adımları yinelemeniz gerekebilir. Mandreninizi, içine basınçlı hava püskürterek iyice temizleyin, bunu periyodik olarak yapmak gerekir çünkü içinde tane birikebilir.
Darex V290 Modelinde disk yüksekliği doğru matkap geometrisi elde etmek açısından önemlidir. Her makine farklıdır, bu yüzden yüksekliği lazerler kullanarak ayarlıyoruz. Yeni bir motor takıldığında, hassasiyeti sağlamak için bu lazerleri kullanarak yüksekliğin sıfırlanması gerekir, bu yüzden ayar yapmamız için makineyi bize göndermelisiniz.
Darex V290 modeli kobalt matkapları ya da kalın özlü (web) matkapları bilemek üzere tasarlanmamıştır, bu yüzden makinenin ayarı ne olursa olsun bu tip matkapları doğru biçimde bileyemez. Sorunlarınız devam ediyorsa lütfen yardım için Darex Türkiye (Tepe Teknoloji Ticaret) müşteri hizmetlerini arayınız.
Öncelikle uç çaprazlama derinliğini, çaprazlama ağzının altındaki kolu hareket ettirerek ayarlayın; bu şekilde sorunun çözülmesi gerekir. Makinedeki kol gevşerse, kolu yeniden ayarlamak gerekir. Bunu yapmak için önce bir matkabı hizalayın, bileyin ve mandrende bırakın, sonra çaprazlama ağzının üst kısmındaki kırmızı halkayı çıkarın. Şimdi matkabınızı çapraz bileyin, matkap fazla çaprazlanırsa parmaklarınızı çapraz uç bileme ağzının içine koymalısınız (makinenin fişten çekilmiş olduğundan emin olun) ve ağzın içindeki somunu sola, saat dönüş yönünün tersine çevirin. Matkap az çaprazlanırsa, çaprazlama ağzının içindeki somunu sağa, saat dönüş yönüne çevirin. Küçük bir ayar yaptıktan sonra matkabınızı yeniden hizalayın ve bileyin, ardından tekrar çapraz bileyin. Çaprazlama hala yanlışsa, matkap doğru olarak çaprazlanana kadar somunda küçük ayarlamalar yapmaya devam edin. Somun doğru konuma ayarlandığında çapraz uç bileme ağzının altındaki kolu merkeze götürün ve kırmızı halkayı yerine takın. Bu işlemle ilgili sorunlar yaşıyorsanız lütfen yardım için Darex Türkiye müşteri hizmetlerini arayınız. Makinenizi 2004’ten önce aldıysanız taban dökümü eğri olabilir, bu durumda Darex Türkiye müşteri hizmetlerini arayarak değiştirme talebinde bulunun.
Bu sorunun nedeni makinenin tasarımıdır, yüksek hız çeliği matkaplar yine işlevlerini doğru şekilde yerine getirecektir, ancak kobalt ya da kalın özlü (web) matkapları, bu sorundan dolayı Darex V290 ile bilemeyi tavsiye etmiyoruz.
Kesici ağız serbest açısını (relief angle) ayarlamak için hizalama kolunu kullanın. Kolu artı tarafa doğru hareket ettirmek serbest açıyı (relief) arttırır, eksi tarafa hareket ettirmek serbest açıyı (relief) azaltır. Farklı matkaplarda aynı serbest açıyı (relief)elde etmek için farklı ayarlar gerekebilir, matkabınız için doğru olan ayarı bulmak için biraz deneme yapmak gerekebilir. Unutulmamalıdır ki matkaplar bilendikçe öz büyüklüğü değişir, bunu telafi etmek için ayarları yeniden yapmak gerekebilir.
Serbest açı (relief) ayarlarınıza küçük ayarlamalar yaparak matkap üzerindeki etkisini kontrol edin. Sorun devam ederse, tavsiye için Darex Türkiye müşteri hizmetlerine başvurun.
İstanbul içindeki siparişler Darex Türkiye tarafından işyerinize teslim edilir ve eğitim de verilir. Diğer şehirlerdeki Darex siparişleri sizin anlaşmalı olduğunuz kargo şirketleri vasıtasıyla sevk edilir. Eğer farklı bir nakliye istiyorsanız bunu sipariş verirken mutlaka belirtin.
0.216.471.00.99 numarayı arayarak 10$ bedelle yeni bir kullanma kılavuzu sipariş edebilir ya da ücretsiz olarak web sitemizden indirip yazdırabilirsiniz.
Lütfen öncelikle kargo şirketi ile irtibat kurun. Sorumluluk kargo şirketindedir. Darex Türkiye ile irtibata geçin, en kısa sürede nakliyeden kaynaklanan hasarın onarımı için gerekli yardımlar yapılacaktır.
Merkezi uç bileme (brad point) ataşmanını kullanarak serbest açı (relief) sorunu yaşıyorsanız ŞUNLARI aklınızda bulundurun : Merkezi bilenmiş uç (brad point) ataşmanı kullanarak kesici ağız serbest açısı (relief) ayarı yaparken gösterilenin tersi yöne doğru ayarlamanız gerekir. Örneğin, serbest açıyı (relief) arttırmak istiyorsanız negatif tarafa doğru ayarlayın, serbest açıyı (relief) azaltmak istiyorsanız ayarı artı tarafa doğru hareket ettirin.
Çapraz bileme (split) açısını arttırın ve matkabı yeniden bileyin; bunu yaparken ayarı azar azar değiştirin. Sorun devam ederse, tavsiye için Darex Türkiye’ye başvurun.
Bunun çeşitli nedenleri olabilir : Matkabınızın eğriliğini kontrol edin; en küçük eğilme bile olması gerekenden büyük delikler açar. Takımı tutan aparatın matkabınızı sıkıca tuttuğundan emin olun. Eğer sorun hala devam ediyorsa, çapraz bileme açısının (split) doğru olduğundan emin olmak için kontrol edin. Aşırı çapraz bileme açısı olması gerekenden büyük deliklere yol açabilir. Bundan sonra matkapta doğru kesici ağız serbest açısı (relief) olduğuna emin olun, aksi halde serbest açı (relief) ayarınızı azar azar değiştirerek doğru delik ebadını elde edin. Bu çözümlerin hiçbiri işe yaramıyorsa matkabınızı tekrar bileyin. Bilerken matkabın her iki tarafına eşit basınç uyguladığınıza emin olun çünkü malzeme kaldırılırken en ufak bir fark deliklerin olması gerekenden büyük olmasına yol açar.
Önce makinenin 220 Volt elektrik olan bir prize takılı olduğundan emin olun. Sonra acil durdurma butonunun basılı olup olmadığını kontrol edin, basılı ise serbest bırakın. Acil durum butonunu serbest bırakmakta sorun yaşıyorsanız, butonun somunu gevşemiş ve yanlış konuma gelmiş olabilir.
Önce makinenin 220 Volt elektrik olan bir prize takılı olduğundan emin olun. Makineniz doğru şekilde prize takılı ve hala dönmüyorsa dahili kablo bağlantılarını kontrol edin ve çalıştıklarına emin olun. Hala bir sorun varsa en kısa sürede Darex Türkiye müşteri hizmetlerine başvurun.
Hizalama Ağzındaki ve Çapraz Uç Bileme Ağzındaki lazerle yazılmış 118° ve 135° birbirinden ve gerçek Uç Açısı ayarından bağımsız ayarlardır. Bu rakamlar bir referans noktasını gösterir. Bu ağızları, kabul edilebilir matkap geometrisi elde edebilecek şekilde herhangi bir ayara getirebilirsiniz. Deneyerek öğrenebilirsiniz. Bunlar uç açısı değildir. Yeni modellerde bu rakamlar bulunmamaktadır.
Serbest açıyı arttırın ve matkabı yeniden bileyin. Ayarı azar azar değiştirin. MTO’nuzun kalibre edilmiş olduğunu doğrulayın ve matkabın ucundan aşırı miktarda malzeme kaldırmadığınızdan emin olun. Bileme diskini temizleyin veya değiştirin. Sorunlarınız devam ediyorsa lütfen Darex Türkiye müşteri hizmetlerini arayınız.
Yedpa Ticaret Merkezi C Caddesi No : 115
Mimar Sinan Mah. – Ataşehir – İSTANBUL
0 216 471 00 99 – 0 545 485 40 40
Perpa Ticaret Merkezi B Blok 12. Kat
Mavi Avlu No:2173 Okmeydanı - İstanbul